parallax background

Povestea circuitului Din Deltă la Mare pe bicicletă 2019

Raport: Săptămâna Eco Săcele 2019
aprilie 16, 2019
Raport: Tura Copiilor la Retezat SkyRace 2019
iunie 27, 2019

Dată: 1-5 Mai 2019

Locație: Dobrogea, Delta Dunării

Participanți: 20 bicicliști

Echipa: Silviu, Bianca, Mihai, Alex Fazakas, Doina Bălan.

Nivel: Mediu

Fotografii: Miercuri, Joi, Vineri, Sâmbătă.

 


Prima ediție a Circuitului Din Deltă la Mare pe bicicletă a avut loc în 2016, o ediție cu peripeții, cu multe pene și situații imprevizibile care ne-au unit. Acum, după 3 ani, ne-am luat inima în dinți și după ceva ture de recunoaștere am reușit să dăm drumul la a doua ediție a circuitului. Traseul complet schimbat, condiții de cazare mult mai bune și cu o nouă energie am reușit să strângem la start 25 de bicicliști (participanți, prieteni și echipa de organizare).

Am profitat de mini-vacanța de 1 Mai așadar circuitul nostru a început de miercuri dimineață, spre deosebire de toate celelalte circuite care încep de joi.

Cu toții am pornit la drum de marți iar cei care au plecat din zona Brașovului au lăsat în urmă o ploaie torențială ce ne dădea impresia că ne deplasăm cu barca. Seara de înaintea circuitului a fost foarte obositoare pentru echipa organizatoare. Din cauza unor obstacole întâlnite pe traseu o mașină a avut ceva probleme ceea ce a dus la doar 2 ore de somn pentru noi și 4 traversări peste Dunăre cu Bacul din Brăila.

9 dimineața, 1 Mai încep să apară mașinile participanților iar Turtle Camp din Măcin se aglomerează de biciclete și oameni nerăbdători de ceea ce urma să se întâmple. După ce verificăm bicicletele, strângem corturile, urcăm bagajele în remorcă, facem încălzirea iar Silviu ne explică în mare parte ce traseu urmează să parcurgem. Trecem pe la sediul Parcului Măcin și apoi ne pierdem printre vegetația specifică zonei pe traseul atent ales de noi. Parcurgem poteci de pământ, drumuri forestiere, puțin asfalt și la mijlocul zilei ne energizăm cu punctul de alimentare mult așteptat. Înainte să vizităm Bazilica din Niculițel, unii dintre noi se relaxează prea mult pe asfalt așa că Marius pune o frână bruscă la viteză mică și, împreună cu Angela, soția lui, sunt nevoiți să părăsească traseul având în vedere gravitatea accidentării. Traseul ne poartă încă din prima zi printre lacuri, tufe de stuf, păsări de toate dimensiunile, broaște și șerpi de baltă. Ajunși la cazare putem respire ușurați că a trecut cea mai grea zi în care cei mai rapizi au parcurs 73km cu 1400 m diferență de nivel pozitivă iar ceilalți 67 km cu 1100 m diferență de nivel pozitivă.

Mai odihniți și plini de entuziasm continuăm circuitul nostru din Dobrogea. De data aceasta avem zi de vizite și traseul este mai lejer. Parcurgem faleza din Tulcea pe bicicletă și jumătate de zi ne ”hrănim” cu informații legate de istoria și arheologia locului la Muzeul de Istorie din Tulcea iar la Mausoleul Eroilor din Tulcea putem admira orașul de la înălțime. La Muzeul Rezervației Deltei Dunării aflăm cum s-a format acest loc unic în Europa, identificăm tipurile de animale, păsări, pești și vegetația specific Deltei. După picnic ne-am încărcat bateriile pentru a pedala peste dealuri și văi până la Murighiol, singura variantă fiind pe asfalt. Cireașa de pe tort a fost excursia cu barca din zona lacurilor de pe lângă Brațul Sfântul Gheorghe. Ne-am bucurat cu toții să admirăm de la distanță păsările (nu prea multe, fiind perioada în care stau pe ouă), nuferii neînfloriți și canalele înguste prin care nu am fi crezut că putem trece cu barca. Codruț, cel mai mic participant (7 ani), a fost cel mai încântat de excursia cu barca, fiind prima oară în zonă. Seara a cină am fost plăcut surprinși de cirba de pește și peștele prăjit cu mămăliguță care a fost așa de bun și de mult încât l-am terminat abia a doua zi la picnic.

A treia zi ne-am bucurat de încălzirea mai lungă ținută de Miță, mai ales că deja primim semne de la corpurile noastre neobișnuiți fiind să pedalăm zile-lumină. Tura lunga a pornit de la prima oră iar turele medie și scurtă s-au bucurat de un transfer cu duba până în Sarichioi. Am vizitat Cetatea Enisala iar plimbarea printre ruinele cetății Argamum și pe defileul Capului Doloșman au fost porțiunile cele mai interesante.

Ultima zi a fost de departe cea mai aventuroasă. Baia în mare de la Gura Portiței va rămâne în amintirea tuturor iar porțiunea de traseu pe malul mării va rămâne în memoria tuturor bicicletelor. Pentru unii circuitul s-a încheiat la Plaja Vadu, pentru alții la aceeași cazare din Sinoe, Grindul Lupilor.

Am avut bonus încă o zi, cea de duminică, în care am mai parcurs un traseu de jumătate de zi pe bicicletă aflând istoria și legendele locului la Cetatea Histria.

Între timp ne-am bucurat de circuitul din Transalpina și Oltenia de sub munte. Urmează Colinele Transilvaniei, Munții Brașovului  și un bonus în Țara Branului pe bicicletă.

Ziua I:

Tura lungă: 73 km/ 1400m+

Tura medie: 67 km/ 1100m+

Ziua II: 50 km/ 500m+

Ziua III:

Tura lungă: 110 km/ 700m+

Tura medie: 74 km/ 570m+

Tura scurtă: 35 km/ 320m+

Ziua IV:

Tura lungă: 93 km/ 150m+

Tura medie: 65km/ 73m+

Ziua V: 32 km/ 130m+

Comments are closed.

Toate evenimentele