parallax background

Circuit: Transalpina și Oltenia de sub Munte pe bicicletă

Raport Tabăra de schi de tură în Cheia, Munții Ciucaș 2020
februarie 4, 2020
Circuit: Nordul Moldovei pe bicicletă
aprilie 5, 2020

Hai cu noi să te bucuri de acestă frumoasă activitate într-un decor superb, Munții Latoriței, Parâng și Căpățânii, misterioasa Strategica, uimitoarea TransAlpina, denumită și șoseaua regelui și frumoasa cultura a Olteniei de sub munte, în compania unei echipe tinere și pline de entuziasm. Îți promitem să-ți arătăm că sportul pe două roți în natură nu este doar o activitate oarecare ci este un mod de a fi!

INFORMAȚII UTILE

Într-o societate din ce în ce mai sedentară venim cu o alternativă, pentru ieșirea din stresul cotidian și pentru obținerea unei condiții fizice de invidiat.

Vor fi 4 zile de pedalat, cu multe obiective de vizitat si multe zone, oameni si tradiții de descoperit. În plus la fel ca și la celelalte evenimente organizate de noi, atmosfera va fi una de prietenie în care nu va lipsi distracția.

Circuitul se adresează persoanelor active, care îndrăgesc sportul, natura și tradițiile. Se va merge într-un ritm relaxant și ne vom împărți în echipe, astfel încât să ne bucurăm de peisaje, de obiective și de activitate.

Circuitul face parte din proiectul ”Descoperă România pe bicicletă și Carpații pe picioare”. Află mai mulde detalii despre valorile proiectului aici.

Suntem o echipă tânără, dar specializată în același timp, căreia îi place să își petreacă timpul în mijlocul naturii. Noi am renunțat la confortul urban și ne-am asumat că vrem să împărtășim activitățiile și cunoștiințele noastre.

Liderul echipei este Silviu Bălan, pasionat de MTB, sportiv de performanță la Clubul CSA Steaua, component al lotului național de Schi Alpinism, Ghid Montan, Instructor schi, Președinte al Asociației Sport Montan Săcele.

Mai multe detalii despre echipă aici.

  • descoperirea unor locuri pitorești din România
  • vizitarea mânăstirilor și a schiturilor de pe traseu și descoperirea vechilor tradiții
  • vizitarea peșterilor și a cheilor, forme de relief specifice reliefului carstic
  • descoperirea meşteşugului prelucrării lutului ce s-a transmis de-a lungul timpului prin intermediul familiilor de olari care au reuşit sa-l menţină viu în vatra strămoşească, devenită acum strada Olari (Horezu)
  • ocazia de a lua parte la ture de MTB într-un cadru organizat
  • amintiri frumoase, o „reîncărcare a bateriilor”

Prieteni, asemenea ție, care gândesc la fel și văd lucrurile ca tine, astfel noi spunem că suntem familia Tabere si Circuite, atât echipa cât și grupul de participanți.

Ce spun cei care au participat la evenimentele noastre: Testimoniale.

Contribuția include:

  • 3 nopti cazare în pensiuni agroturistice
  • mic dejun și cină
  • picnic
  • transferul bagajelor de la o cazare la alta
  • ghidaj pe tot parcursul traseului - minim 2 ghizi la 10 persoane
  • pachet fotografii și filmare oficială
  • asistență tehnică pe toată perioada
  • o ședință de masaj sportiv
  • Suc de mere Livezile Dobrinoiu
  • Pachetul nu include:

  • transfer Râmnicu Vîlcea (opțional, prețul se va calcula în funcție de numărul de persoane)
  • intrările la obiectivele turistice de pe traseu
  • transportul, gustările și băuturile
  • Pentru a lua parte la circuit trebuie să știi să mergi pe bicicletă, să îți placă și să îți dorești!

    Nu în ultimul rând trebuie să mai fi mers cel puțin o zi întregă pe bicicletă și mai multe zile consecutive off-road.

    Dacă nu ai bicicletă, nici o problemă, îți putem închiria la cerere.

    Pentru ocuparea unui loc în circuit se completează formularul de înscriere iar apoi se achită un avans de 400 lei în maxim 5 zile de la data înscrierii pe site, prin transfer bancar în contul cu următoarele date: Asociația Sport Montan Săcele, Cod Unic de Înregistrare: 37817276 Cod bancar (IBAN): RO47RNCB0059155745170001 deschis la BCR Sucursala Titulescu - Brașov. Descrierea tranzactiei: Donatie Oltenia, Nume și Prenume.

    Avansul nu se restituie în cazul în care participantul nu mai poate veni în circuit.

    Data limită pentru înscriere: VINERI, 11 septembrie, orele 12.00 -

    Tabăra se va organiza doar dacă se vor înscrie minim 15 persoane.

    Noaptea 1: Hanul Haiducilor, 3*, Obârșia Lotrului - camere duble și triple

    Noaptea 2: Pensiunea Cerna, Cerna Sat - camere duble și triple

    Noaptea 3: Casa Cucu 3*, Costești - camere duble și triple.

    La cerere putem să vă rezervăm cazare și pentru noaptea 0.

    Pentru buna desfăşurare a circuitului toţi participanţii trebuie să-şi cunoască drepturile şi obligaţiile, astfel eventuale probleme apărute vor fi soluţionate într-un timp scurt şi fără a afecta programul.


    Detalii regulament


    Detalii politica de confidențialitate

  • Strategica sau Drumul Strategic este un vechi drum militar construit de germani în timpul primului război mondial și pornește din Drumul Regelui (Transalpina), de la 1915 metri altitudine, și urmează, la câteva zeci de metri mai jos, cu destulă exactitate, creasta munților Latoriței, oferind largi perspective asupra munților ce îi înconjoară: Parâng, Căpățânii, Lotrului, cât și a văilor ce îi separă: Latoriței și Lotrului. 

  • Lacul Vidra Lacul antropim aflat la cea mai mare altitudine in România 

  • Transalpina ( este cel mai înalt drum rutier din Romania cât și din întregul lanț al Munților Carpați, atât din țară cât și din afara ei, atingând altitudinea maximă (2145 m) în Pasul Urdele. Transalpina traversează Munții Parâng de la N la S fiind paralela cu Valea Oltului și Valea Jiului, între care se află, și leagă Localitatea Saliste din Jud. Sibiu de Localitatea Novaci din Jud. Gorj. Drumul și-a luat numele de la latinescul "Transalpina" (țara de dincolo de munți), cum era numită în vechile texte și hărți latinești Țara Românească, și e supranumit “Drumul Regelui”, pentru că Regele Carol al II-lea, după ce l-a reconstruit, în anul 1938, l-a inaugurat parcurgându-l el însuși împreună cu familia regală. Deși este mai înaltă, mult mai veche și mai frumoasă decât Transfăgărășanul, este mai puțin cunoscută pentru că, Transalpina, cu toate ca este catalogat drum national, DN 67c (partial), nu a fost pana in 2009 niciodata asfaltata. Transalpina a fost construita de armatele romane in drumul lor spre Sarmisegetusa, pavata cu piatra de Regele Carol al II-lea dupa 1930 si reablitata de nemti in al II-lea razboi mondial dupa care a fost data uitarii de autoritatile romane. Faptul ca a fost uitata si a devenit un drum greu de parcurs cu masini normale a ajutat Transalpina sa-si pastreze neatinsa salbaticia si farmecul aparte pe care putine locuri din tara il mai au. Este printre putinele drumuri din tara pe care se poata ajunge cu masina pana la nori si chiar deasupra lor.),
  •  Peștera Muierii (Intre miile de pesteri ale Carpatilor, putine au avut un trecut atat de bogat in intamplari ca Pestera Muierilor de la Baia de Fier. Amplasata intr-un loc salbatic si avand mai multe intrari, din care una ofera un excelent punct de observatie asupra campiei din sud, iar alta deschizandu-se spre padurile dese ale Parangului, Pestera Muierilor a fost o cetate naturala, un punct de rezistenta pentru locuitorii asezarilor invecinate de-a lungul zbuciumatei lor istorii. Electrificarea facuta in anii 1963 si 1978 a transformat pestera in cel mai popular si mai vizitat obiectiv speologic din Romania, cu toate ca, in ce priveste dimensiunea, frumusetea si calitatea amenajarii, Pestera Muierilor, cu o lungime de peste 3500 metri, a fost de mult depasita; ea continua sa fie capul de afis al speoturismului romanesc, avand anual zeci de mii de vizitatori.), 
  • Mânăstirea Polovragi ( este o mănăstire de maici cu hramul Adormirea Maicii Domnului, monument arhitectonic din Țara Românească de secol al XVII-lea. Mânăstirea Polovragi are o vechime de 500 de ani (1505), ctitori de început ai acestui lăcaș sunt Radu si Pătru, fiii lui Danciul Zamona. Complexul mănăstiresc Polovragi este amplasat la poalele muntelui Piatra Polovragilor în apropierea Cheilor Oltețului, la marginea localității Polovragi din județul Gorj. Este aproape de Peștera Polovragi, pe care a și administrat-o timp de 300 de ani.),
  •  Cheile Oltețului (Aflata pe o suprafata de 150 de hectare, la granita dintre Gorj si Valcea, in aceasta Rezervatie naturala se afla Valea Oltetului ce desparte pe 3 km Muntele Capatanei de Muntele Parang. Peisajul e mirific, de basm desi usor salbatic, d efapt e natural asa cum numai mama natura stie sa creeze. Imediat cum treci de bariera si intri pe chei, te intimpina Pestera Polovragi superba, plina de istorie, asa cum este si Manastirea din imediata ei vecinatate. Cheile Oltetului, cunoscute ca cel mai ingust canion din Europa, sunt vizitabile pana la limita superioara in amonte, pe aici trecand un drum spre Lacul Galbenel.), 
  • Centru de ceramică din Olari (Este cel mai important centru de ceramică din Romănia cu o expoziţie permanentă - la Casa de Cultură şi în atelierele meşterilor olari. Împreună cu Mănăstirea reprezintă emblema localităţii. Meşteşugul prelucrării lutului s-a transmis de-a lungul timpului prin intermediul familiilor de olari care au reuşit sa-l menţină viu în vatra strămoşească, devenită acum strada Olari. Pe uliţa principală a satului se află 18 ateliere de ceramică în care meşterii modelează argila cu aceeaşi măiestrie neîntrecută ca şi strămoşii lor. Fiind înzestrat cu o vitalitate creatoare de excepţie, Horezu este un caz aproape singular in cadrul centrelor ceramice romaneşti prin faptul ca mesteşugul este practicat ca principala sursă de venit a descendenţilor vestitelor familii de ceramişti Vicşoreanu, Iorga, Frigură, Mischiu, Popa în condiţiile unei societăţi moderne, în permanentă schimbare. Astăzi, centrul ceramic Horezu continuă să fie un adevărat creuzet al creaţiei ceramice româneşti, păstrând elementele definitorii pentru vasele lucrate aici dar, prin infinita gamă a compoziţiilor cromatice şi decorative, conferind personalitate si expresivitate nebănuite fiecarei piese în parte. Centrul de la Olari produce un tip de ceramică cu un caracter, propriu, unitar, bine definit prin formă, decor, tehnică şi colorit - castroane, farfurii, oale, ulcioare, căni, ceşti de ţuică, de diferite mărimi, de uz casnic sau decorative.),
  •  Culele din Măldărești (În Oltenia de sub munte, atacurile vrăjmaşe ale turcilor veniţi de peste Dunăre ori ale haiducilor coborâţi din codri se opreau în zidurile trainice ale caselor boiereşti fortificate. Erau vremuri de restrişte pe atuncea, când micii boieri se apărau dindărătul crenelurilor, nelăsându-şi căminul pradă duşmanilor. Ţevile acelea lungi ale flintelor au dispărut dintre pereţii albi, zăvoarele grele au îmbătrânit şi cerdacurile s-au umplut cu muşcate; vizitatorul de azi, privind turnurile albe de pe pajiştile Măldăreştilor, visează la poveştile lor frumoase, spuse cu răbdare de către cei care îngrijesc cu pasiune o moştenire istorică. Complexul Muzeal Maldaresti a fost organizat intr-un cadru natural pitoresc si reuneste Culele Greceanu, Duca, precum si Casa Memoriala I.G.Duca, toate fiind monumente deosebite ale arhitecturii romanesti, in care se impletesc armonios elemente taranesti din zona cu elemente ale unor constructii cu caracter de fortificatii), 
  • Peștera Liliecilor și Cheile Bistriței (Peştera se află pe versantul drept al Cheilor Bistriţei, la 630 m altitudine absolută şi la 80 m altitudine relativă, accesul fiind facilitat de o potecă amenajată cu balustrade, ce urcă din spatele mănăstirii Bistriţa. Este uşor de parcurs şi nu necesită echipament special, ci doar surse de lumină, fiind electrificată doar parţial.), 
  • Schitul Pahomie (Schitul Pahomie este unul dintre cele mai izolate schituri sihastresti ale tarii nostre. Aflat in localitatea Baile Olanesti, comuna Barbatesti, judetul Valcea, la aproximativ 30 de kilometri de orasul Ramnicu Valcea, schitul lui Pahomie se ascunde smerit in padurile dese pe la poalele Muntelui Buila.), 
  • Mânăstirea Pătrunsa (Schitul Pătrunsa este declarat monument istoric și a fost construit în anul 1740 de către episcopul Climent al Râmnicului. A fost distrus de căderea unei stânci și a fost refăcut în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Actuala construcție a Schitului Pătrunsa datează din secolul al XIX-lea, în anul 2006 ridicându-se o noua biserica.), 
  • Muzeul Satului Vâlcean (Muzeul Satului Vâlcean si-a conturat profilul sau tematic înca din 1974 sub forma unui sat muzeu, menit sa reconstituie pe o suprafata de 8 hectare, imaginea functionala a unei asezari rurale traditionale, cu toate institutiile sale social-culturale. În organizarea acestui muzeu în aer liber, s-a tinut cont de câtiva factori constitutivi ai unui sat adevarat – formele de relief ale zonei, vatra si hotarul lui cu toate elementele sale – în functie de care au fost amplasate gospodariile si constructiile comunitare, transferate din diferitele localitati ale judetului Vâlcea.).

    • Bicicletă MTB
    • Kit pană (pompă, cameră, petice)
    • Plăcuțe de frână sau saboți de schimb
    • Stop bicicletă
    • Frontală
    • Cască
    • Haină de ploaie
    • Tricou mânecă lungă /tricou + mânecuțe
    • Pantaloni lungi /pantaloni scurți + încălzitoare
    • Mănuși
    • Frontală
    • Ochelari de soare
    • Dulciuri (ciocolată, glucoză, miere, batoane, geluri etc.)
    • Recipient de 0,75 l pentru apa (PET, bidon, water-bag, etc)
    • Îmbrăcăminte și încălțăminte de schimb și lejeră pentru purtat în zona cazării
    • Act de identitate
    • Recomandăm soluție împotriva țânțarilor

    Circuit MTB

    Perioada: 17-20 septembrie 2020 (3 nopți/ 4 zile)

    Nivel dificultate:

    Tura scurtă (aproximativ 30-40 km cu 500 m diferență de nivel pozitivă/zi)

    Tura lungă (aproximativ 50-60 km cu 800m diferență de nivel pozitivă/zi)

    Tehnicitate traseu: 80% forestier, poteci de munte 20% asfalt.

    Conditii cazare: pensiuni agroturistice 3*

    Contribuția de participare: 1350 lei/ persoană

    Vreau să mă înscriu acum!

    PROGRAM și TRASEU

    JOI - 17 septembrie

    Întâlnire la ora 10.00 la Arena Platos, Păltiniș. Vom porni prin Valea Sadului spre Șaua Șteflești și apoi prin Valea Frumoasa ajungem la Șoseaua Transalpina. Vom putea admira Munții Cindrel, Lotrului, Parang și Căpățânii.

    • tura clasică: 40 km,+ 800 m, -900 m, 100% drum forestier,
    • tura clasică: 53 km,+ 1200 m, -1250 m, 70% drum forestier, 30% asfalt
    VINERI - 18 septembrie

    Mic dejun la 8. Plecare la 9 din Obârșia Lotrului. În această zi vom începe cu 15 km de urcare pe Transalpina până în Pasul Urdele (2145 m), cel mai înalt pas din România. Apoi traseul devine mai ușor de parcurs, fiind mai puțină diferență de nivel pozitivă. Tura scurtă va începe abia din pas traseul pe bicicletă. Vom traversa Cheile Galbenului și vom vizita Peștera Muierii și Mânăstirea Polovragi. Dacă timpul ne permite vom parcurge Cheile Oltețului pe picioare.

    • Tura eco: 45 km, +500 m, -1900 m, 70% forestier, 30% asfalt.
    • Tura clasică: 60 km, +1100 m, -1900 m, 50% asfalt, 50% forestier.
    • Tura sport: 65 km, +1250 m, -2000 m, 30% asfalt, 70% forestier.
    SÂMBĂTĂ - 19 septembrie
    Mic dejun la 8. Plecare la 9 din Polovragi. O zi mai relaxantă, în care accentul este pus pe vizitarea obiectivelor turistice din zona Horezu. Vom descoperi tainele ceramicii din Horezu și vom vizita Culele din Măldărești. Vom ajunge la Peștera Liliecilor și vom parcurge Cheile Bistriței pe bicicletă.
    • Tura clasică: 35 km, +250m, -400 m, 90% asfalt, 10% forestier.
    • Tura sport: 50 km, +550 m, -700 m, 90% asfalt, 10% forestier.
    DUMINICĂ - septembrie
    Mic dejun la 8. Plecare la 9 din Costești. Trecem dealuri și văi și ajungem la Schitul Pahomie și Mânăstirea Pătrunsa. Traseul se încheie la Muzeul Satului Vâlcean și, dacă timpul ne permite, cu o bălăceală la Parcul Acvatic din Călimănești-Căciulata. (Opțional) Transfer cu mașina Călimănești - Păltiniș.
    • Tura clasică: 55 km, +700 m, -850 m, 95% asfalt, 5% forestier.
    • Tura sport: 65 km, +1100 m, -1250 m, 70% asfalt, 30% forestier.
     

    Vezi cum a fost în taberele trecute!

    Locurile sunt limitate!

    BONUS: Dacă vei participa la 4 dintre cele 5 circuite din sezonul 2020 (Nordul Moldovei, Colinele Transilvaniei, Apuseni, Transalpina și Munții Brașovului) mergem cu tine o zi cu bicicleta în Munții Baiului la finalul sezonului!

    Comments are closed.

    Toate evenimentele