parallax background

Povestea circuitului colinele Transilvaniei pe bicicletă 2019

Raport: Circuit Transalpina și Oltenia de sub Munte pe bicicletă 2019
aprilie 15, 2020
Raport: Circuit Munţii Braşovului pe bicicletă – Prima ediţie
aprilie 15, 2020
Afis Colinele Tr

Perioada: 4-7 Iulie 2019

Participanți: 19

Echipa : Silviu, Bianca, Mită, Alex

Fotograf : Andrei Bălăşan

Album Foto: Album Colinele Transilvaniei pe bicicletă - a patra editie

Vremea: Mult soare și vreme frumoasă în toate zilele.


După ce în 2019 am ajuns împreună pe bicicletă în Delta Dunării, iar mai am apoi  am fost și pe Transalpina și în Oltenia de sub Munte, a venit momentul să ne întoarcem și în Colinele Transilvaniei. Acest circuit a ajuns deja la ediția a 4-a și totuși mereu descoperim locuri  noi de văzut în zonă. Joi dimineață la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbătă de Sus ne-am strâns 19 participanți, 4 ghizi și un fotograf.

De aici, adică de la poalele Munțiilor Făgăraș a început aventura noastră. După ce Silviu ne-a povestit câte ceva despre zona în care ne aflăm, am pornit pe drumurile forestiere de la baza muntelui. Am trecut prin Viştişoara și am văzut pe drum chiar și indicatorul traseului care urcă pe cel mai înalt vârf din țara noastră, Vârful Moldoveanu. Apoi am ajuns și în Orașul Victoria. După ce ne-a povestit Silviu câte ceva despre oraș am pornit mai departe pe asfalt spre Ucea de Sus, apoi Arpaşul de Sus și ne-am oprit într-un final în Cârțișoara, unde am vizitat muzeul “Badea Cârțan”. Am aflat multe lucruri noi despre rezistența anticomunistă din Munții Făgăraș. De aici am pornit  spre Cârta, unde Bianca ne-a așteptat cu masa pregătită. Pentru că era cald și aveam nevoie de hidratare, Bianca ne-a făcut o surpriză și a adus la picnic și un pepene foarte mare și gustos. Cu noi resurse de energie am traversat râul Olt și am intrat oficial în Colinele Transilvaniei. Pentru că am mers destul până aici pe drumuri, cei care mai aveau suficientă energie au continuat până în Chirpăr pe poteci single-trail frumoase. Ca meniul să fie complet, cei de la tură sport au avut parte chiar si de puțin push-bike. Cei de la tura clasică au ajuns și ei în Chirpăr dar pe asfalt. După ce am făcut o pauză de hidratare la magazinul satului din Chirpăr am reușit să facem și ultimi kilometri până în Veşeud unde am şi rămas. Am socializat , ne-am bucurat de o mâncare gustoasă, iar Mihai ca în fiecare seară din circuitele noaste, le-a făcut un masaj sportiv participanților.

În ziua a 2-a prima oprirea am făcut-o la Agnita, unde am așteptat cu nerăbdare Turul Sibiului, unul dintre cele mai celebre concursuri de șosea din România.  Cei pasionați de competiții au recunoscut cei mai buni cicliști și cineva chiar a reușit să prindă un bidon aruncat de un concurent . De aici ne-am continuat drumul până în Ruja, unde ne-am oprit  să mâncăm. Cei de la tura Eco au decis că a fost suficientă bicicletă pentru azi și au pornit cu mașîna de suport până la cazarea din Apold, de unde au făcut o drumeție pe jos . Pentru ceilalți, de aici a venit și ce așteptam cel mai mult, adică multe poteci frumoase. Uneori prin poieni, alteori prin păduri. Prin aceste zone am simțit cu adevărat că suntem în Colinele Transilvaniei. Ziua s-a terminat pentru toți în Apold.

În ziua a 3-a primul obiectiv a fost Rezervația de stejari multiseculari de la Breite. Pentru a ajunge aici cei de la Tura Sport au mers prin păduri pe poteci. Pentru că era foarte cald, ei s-au bucurat mult timp de răcoarea pădurii. Cei de la Tura Clasică  au mers pe asfalt până la intrarea în Sighișoara, de unde au făcut o drumeție pe jos până la stejarii multiseculari. Acolo am reușit să ne conectăm și mai mult cu natura. Unii chiar au încercat să ia copaci care aveau sute de ani în brațe.  După ce ne-am încărcat bateriile în natură, am mers să vedem și niște locuri construite de oameni. Mai exact am vizitat Cetatea Sighișoara. Chiar dacă mulți dintre noi mai vizitasem cetatea, ghidul nostru Peter ne-a spus multe lucruri noi. De aici ne-am continat drumul până în Satul Aurel Vlaicu unde am luat și masa de prânz. Au urmat câțiva kilometri de drum forestier, iar apoi clasicile potecuţe pentru care ne plac atât de mult Colinele Transilvaniei. Am ajuns si la  Cetatea Țărănească Saschiz. Am vizitat cetatea și apoi am coborât jos în sat la cazarea noastră.

A venit și a 4-a zi și ultima. Dimineață am vizitat un mic muzeu al gătitului, chiar la locul în care am fost cazați. Apoi am vizitat Biserica Fortificată din Saschis. Ne-am urcat din nou pe biciclete. Doar prima urcare și ultima coborâre au fost și pe drumuri forestiere. În rest ne-am bucurat de zonele de single-trail cu care deja ne-am obișnuit.  Ziua s-a terminat în Criţ. Aici am mâncat și am tras concluziile finale.

Așteptăm cu nerăbdare să  fim din nou împreună si la cea de a 5-a ediție a circuitului din Colinele Transilvaniei.

Comments are closed.

Toate evenimentele