parallax background

Povestea circuitului din Munții Apuseni pe bicicletă și nu numai – PRIMA EDIȚIE –

Circuit: Munții Brașovului pe bicicletă – Ediția a 2-a
septembrie 10, 2020
Tabăra de MTB pentru copii din Colinele Transilvaniei – Prima Ediție
septembrie 16, 2020

 

 

Perioada: 18 august - 23 august 2020

Participanți: 22 de bicicliști

Echipa: Silviu, Bianca, Alex și Miță

Foto-Video: Cornel și Irina fisheye.ro

Video: Ziua 1 , Ziua 2 . Ziua 3 , Ziua 4 

Albume Foto : Ziua 1 , Ziua 2 , Ziua 3 , Ziua 4 , Ziua 5, Ziua 6

Povestea circuitului din Munții Apuseni pe bicicletă și nu numai – PRIMA EDIȚIE –

După patru ani de colindat țara pe bicicletă în sezonul al-V-lea am ajuns și în vestul țării în minunata zonă a munțiilor Apuseni.

Anul acesta fiind un an special am zis că am putea să pregătim și ceva special. Așa am ajuns să facem un circuit pe bicicletă și nu numai, cu patru zile de biciclit și doua zile de drumeție într-o zonă cu peisaje și tradiții ce nu trebuiesc uitate.

Mini concediul ce a ajuns până la final o experiență de neuitat începe în localitatea Râmetea situată în nordul Depresiunii Trascăului din județul Alba, unde are loc întâlnirea cu participanții. După ce servim picnicul și gustoasa plăcintă cu mere, ne luăm rucsacul în spate și urcăm pe cel mai înalt vârf din zonă 1128 m altitudine, pe Piatra Secuiului într-un ritm lejer în care avem timp să admirăm peisajul și sa ne bucurăm de moment. După patru ore de mers prin natură, ajungem la mașini și plecam spre stațiunea Muntele Băișorii unde aveam să înnoptăm prima noapte.

A doua zi și prima zi de bicicletă, începe cu o adevărată încălzire a mușchilor și articulațiilor, moment ce ne-a pregătit pentru atmosfera de afară cu umezeală și ceață. Silviu ne prezintă zona și traseul ce aveam să-l parcurgem, și plecăm pedalând în urcare până pe Muntele Mare la altitudinea de 1826 m unde a început o ploaie mocănească. Continuăm traseul în gol alpin la vale și la deal până intrăm în pădure pe poteci înguste, și apoi pe drum forestier, ne oprim și servim picnicul. După ce ne-am capătat forțele, plecăm în fugă să ne încălzim. Am mai urcat un pic și apoi ne-am bucurat de o minunată coborâre până în localitatea Albac ce avea să ne găzduiască a doua noapte.  Ne facem comozi, servim cina și admirăm spectacolul făcut de Grupul de tulnicărese din Apuseni condus de dna Mariana Gligor, Tezaur Uman Viu UNESCO.

A treia zi începem cu o încălzire si pedalăm patru kilomentrii pe plat. Apoi urcăm în satul Sohodol pe o vreme total opusă de cea de ieri, cu soare, admirând peisajele. Ne-am desparțit în două grupe: cea sport ce avea să se bucure de o coborâre și apoi să urce pe un drum solicitant înapoi în muchie, și o grupă ce avea să treacă printre casele de munte cu priveliște de ambele părți a drumului. Ne regrupăm cu toții, luăm picnicul și continuăm traseul pe un drumul ce merge pe muchie. Am mers împreună o porțiune de drum și apoi ne-am împărțit din nou, cei rapizi au mers pe la Peșteră Ghețarul de la Scărișoara iar ceilalți am coborât prin Cheile Ordâncușei până la Gârda de Sus, unde aveam următoarea cazare. Seara se încheie cu cina, socializare și relaxarea la masajul făcut de Miță.

A patra zi este o zi de vizitat frumusețile naturii din zonă într-un ritm mai lejer de pedalat, spre satul Casa de Piatră. Pe drum avem ocazia să admiram două izbuc-uri (este locul unde țâșnește sub presiune apa unui râu subteran, specific zonelor carstice, sub forma unui izvor). Ajunși în satul Casa de Piatră mâncăm o plăcintă pe lespede și ne continuăm traseul vizitând Peștera Coiba Mare și Coiba Mică ce sunt ponoare  (locul de pierdere al unui curs de apă prin crăpături). Apoi mergem și vizităm Ghețarul de la Vârtop, o peșteră foarte frumoasă în care se menține gheața formată de peste iarnă până în lunile iunie-iulie. Ieșim din peșteră și servim picnicul pregătit de Bianca. Continuăm să biciclim spre Padiș și nu putem să nu admirăm cat de frumoasă este zona cu doline (este o formă de relief, în general o depresiune care apare în zonele calcaroase, determinată de dizolvarea unor roci solubile din subsol precum și din prăbușirea unor caverne subteran). Ajunși la cazare ne spălăm bicicletele, facem un duș și servim cina delicioasă pregătită de gazdele noastre.

Ziua a cincea este zi de drumeție, după o mică înviorare la încălzire, plecam în tura ce avea să ne aducă o adevarată experientă. Mergem prin pădure pe pietre, rădăcini, ne ținem pe porțiuni de lanțuri și ajungem la Cetățile Ponorului. Facem câteva fotografii și chiar intrăm un pic într-o peșteră. Continuăm traseul și ajungem în Cheile Galbenei trecând pe lângă Izbucul Galbenei și Cascada Evantai. In Cheile Galbenei am avut ocazia de a le traversa direct prin apă și convingându-ne încă o dată ca apa de munte este rece. Am ieșit din chei și am mâncat picnicul pe nerăsuflate, odihnindu-ne la soare și uscându-ne încălțămintea. Am continuat traseul prin Poiana Florilor și pe la Avenul Borțig până la cazare. Seara se încheie ascultându-l pe Cornel cum ne cântă la chitară în jurul jocului.

A șasea zi și ultima zi din acest circuit este zi de bicicletă, și după o mică încălzire plecăm în tură cu un pushbike de 30 minute. Ajungem sus unde facem o mică pauză și continuăm traseul bucurându-ne de coborâre până în Arieșeni. Aici am luat masa și ne-am luat la revedere după șase zile petrecute împreună în mijlocul naturii făcând mișcare.

Să ne revedem cu bine pe poteci de munte!

Silviu, Bianca, Alex și Miță

Comments are closed.

Toate evenimentele