Data: 2-5 Iulie 2020
Locație: Neamț, Nordul Moldovei
Participanti: 21 bicicliști
Echipa: Silviu, Bianca, Alex, Miță + Silviu
Nivel: Mediu
Fotografii: Fisheye.ro - Cornel și Irina
Revenim în Nordul Moldovei după trei ani într-un circuit în care ne-am strâns o gașcă veselă și plină de energie și entuziasm.
Acum trei ani a fost un circuit care mi-a ramas în suflet atât mie cat și celorlalți. Am spus încă de pe atunci că ne vom întoarce pentru o nouă experiență de patru zile împreună cu oameni ce împărtășesc aceeași pasiune cu noi, mișcarea în natură.
Fiind distanța destul de mare față de casă, marea majoritate dintre noi am plecat miercuri ajungând seara în Durău și acomodându-ne cu peisajul și cu energia Munților Ceahlău ce aveau să ne țină de veghe.
Soarele răsare, noi ne trezim nerăbdători de a merge în drumeție, ghiciți unde? Pe Ceahlău cu gândul de a ajunge pe varful Toaca. Așa că luăm micul dejun, facem o mică încălzire și plecăm în tură.
Într-un ritm lejer, avem timp de poze, să admirăm peisajul și natura ajungem la Cascada Duruitoarea unde facem o pauză de o gustărică și ascultat ,,duruitul apei’’. Plecăm mai departe, ieșim în golul alpin și mergem la Cabana Dochia pentru a servi picnicul. Pe un cer senin cu un soare arzător ajungem și pe Vârful Toaca unde facem poze, admiram peisajul de jur împrejur cu Lacul Bicaz ce aveam să-l observăm a doua zi mai îndeaproape, coborâm ușor ușor și trecem pe lângă Cabana Fântânele și ajungem la cazarea din Durău după 17 km și 1400 diferență de nivel pozitivă unde după un duș bine meritat, am servit cina și am stat la povești.
A doua zi urma să ne urcăm pe biciclete și după ce am uns lanțul, umflat roata, ne-am făcut bagajul de tură. Miță a făcut încălzirea și am pornit pedalând într-un ritm lejer urmând să ne despărțim în două grupe. Tura ce merge într-un ritm mai rapid a mers cu Silviu având un traseu mai lung ce coboară până la malul Lacului Bicaz, iar cealaltă grupă ce a fost condusă de Alex și Miță. Am continuat într-un ritm mai lejer pe drumul axial privind Lacul Bicaz întâlnindu-ne cu toții în satul Secu, unde ne-a prins și prima ploaie. Așa că ne-am adăpostit pe prispa unei case bătrânești unde am făcut și picnicul. Am continuat traseul pe la barajul Bicaz spre cazarea din localitarea Bicaz fiind întâmpinați de Bianca care a fost șoferul, asigurându-ne transportul bagajelor. Tura Sport condusă de Silviu a mers bucurându-se de încă o urcare ce le-a rămas în minte dar și în picioare participanților. Seara la cazare unde am avut parte de o cină pe cinste și o atmosferă de neuitat cu multă muzică în sufletele noastre. Am avut parte de un concert în aer liber în care cei care se pricepeau ne-au cântat la chitară și nu numai.
Ziua a treia începe cu ploaie și după ce am servit micul dejun ne-am decis să scurtăm prima parte din traseu. Așadar Alex, fiind azi șofer ne-a făcut transferul pâna în Buhalnița pentru cei ce au avut energia să meargă în tura sport. Au avut un efort serios de depus dar și experiența a fost pe măsura efortului. Ceilalți conduși de Bianca și Miță au pornit din localitatea Magazia spre Lacul Cuejdel, cel mai mare lac de baraj natural din țară. Și ei s-au împarțit în două grupe. Miță a condus grupa ce a înconjurat lacul bucurându-se cu toții de o ploaie torențială ce le-a adus aminte de copilărie când nu mai voiam să mergem în casă deși eram uzi până la piele. Bianca cu ceilalți au mers mai încet având mai mult timp de savurat și de a privi peisajul ce ne era oferit de aceste locuri mirifice. La întoarcerea de la lac ne-am regrupat cu toții la barul din sat unde am fost primiți cu mare căldură de localnici. Tot acolo am servit și picnicul. Ne-am continuat împreună drumul și am avut ocazia de a întra cu bicicletele în râu, bucurându-ne ca niște copii. După baie am continuat drumul pe cel două roțo. Am vizitat Mânăstirea Văratec, continuând spre Agapia unde aveam următoarea cazare. Ajunși la cazare ne-am curățat bicicletele, am servit cina, am urmarit filmulețele din anii trecuți din tabere și circuite, ne-am relaxat la masajul făcut de Miță. Ne-am hidratat și am povestit până ne-a luat somnul.
Ultima zi din circuit începe cu o surpriză pentru toți participanții. Fiecare a primit o mică amintire din aceste patru zile petrecute cu noi. După încălzire am pornit pedalând spre Mânăstirea Agapia. APoi am traversat râuri și drumuri de pământ până la Muzeul Popa de la Târpești, un loc în care te pierzi printre colecțiile, poveștile și creativitatea Domnului Popa. După picnic am continuat spre Humulești, locurile copilăriei lui Ion Creangă, am trecut pe lângă Cetatea Neamț și am continuat traseul într-un ritm de voie bună și socializare. Nu am ratat nici o ocazie să trecem cu bicicletele prin toate râurile ce le aveam pe traseu spre Rezervația de zimbrii din Vânători Neamț unde a fost și destinația finală a acestui circuit. Ne-am pregătit bagajele de plecare, bicicletele pe mașini, am vizitat sediul rezervației dar zimbrii nu s-au arătat, probbail fiind retrași în locuri cu umbră, feriți de soarele arzător. După patru zile pline de aventura cu soare, ploaie, bălți și noroaie, râuri ce nu au rămas netulburate, am ajuns în momentul în care să ne luăm la revedere și să plecăm spre casele noastre cu gândul la următoarea aventură.
Nu uitați să aveti mereu zâmbetul pe buze,
Cu nerăbdare de a ne juca și data viitoare, de a ne distra și râde împreună, vă salut,
Miță
Cifre:
Ziua I
Tura scurtă: 12 km, +700 m
Tura lungă: Traseul este unul de dificultate medie, 17 km, + 1400 m
Ziua II
Tura Clasică: 50km, +700 m, -1000 m
Tura Sport: 71km, +1000 m, -1300 m
Ziua III
Tura Clasică: 42 km, + 900 m, -1000 m
Tura Sport: 55 km, + 1400 m, -1300 m
Ziua IV
Tura Clasică: 40 km, +200 m, -140 m