Ne place să mergem pe munte, să alergăm pe dealuri, prin iarbă, prin păduri și să admirăm priveliștea din zare. Ne place să ne bucurăm de mirosul parfumat al florilor de primăvară și de sunetul păsărilor acolo unde urmele de civilizație sunt mai rar întâlnite. Din păcate, pe traseele noastre, fie că mergem cu bicicleta, fie că alergăm sau călătorim cu trenul ori mașina ne întristăm de fiecare dată când vedem aruncate în iarbă peturi, doze de bere, pungi întregi de resturi de la ultimul picnic, "munți" cu materiale de construcții, sticle, găleți, cauciucuri pe cursul apelor, pungi agățate de crengile copacilor, haine și lista poate continua.
Ne-am gândit să acționăm! Să nu mai așteptăm minuni din partea autorităților și nici efectul unei educații primite peste noapte sau neprimite de unii locuitori ai acestei țări.
Gândiți-vă puțin cum ar arăta România dacă am alege o săptămână din an în care fiecare om ar face curățenie în jurul casei lui, nu vorbim de interior ci de spațiul din afara gardului, în special, mă refer la spatele casei. Cred că gradul de poluare s-ar micșora vertiginos. Nu mai spunem de obiceiul românilor de a arunca din mașina pe geam sau pe oriunde, fără să conștientizeze impactul pe care îl are asupra naturii.
Așa a pornit ideea de a crea Săptămâna Eco Săcele în perioada 9-16 Mai. Am ales 3 zile în care săceleni să își dedice câte 2 ore pentru a face curățenie. De ce luna Mai? Pentru că este perioada în care se văd cel mai bine gunoaiele, adică după ce se topește zăpada și până apare iarba.
A fost oarecum din scurt, nu au aflat prea mulți săceleni de acest eveniment dar chiar și dintre cei care au aflat, prea puțini au fost cei care și-au găsit motivație să iasă din casă și să dea o mână de ajutor pentru comunitate. Credem că anul viitor va fi mai bine dacă vor fi mai multe reacții din partea săcelenilor și cu puțin sprijin din partea Primăriei Săcele.
CIFRE – ediția pilot:
Ziua I – Vineri (9 Mai) - ne-am propus să ecologizăm dealurile din dreptul zonelor Satulung + Electroprecizia
Ziua II - ne-am propus să ecologizăm dealurile din dreptul zonelor Turcheș + Baciu + Bunloc
Ziua III – ne-am propus să ecologizăm Poiana Angelescu
Săptămâna Eco Săcele s-a încheiat, la inițiativa lui Adrian Ber, cu o gașcă de 40 de copii din clasa pregătitoare de la două școli din Săcele care au continuat să curețe Poiana Angelescu și cu ocazia aceasta au înțeles ce impact mare are poluarea asupra naturii, fie ea și sub forma gunoaielor.
”Pe data de 16 mai 2018, elevii claselor pregătitoare A și B de la Liceul George Moroianu din Sacele, desi mici, s-au hotărât să facă un pas mare spre un viitor un pic mai frumos. Nu există copil care să nu se bucure de o zi în natură și motivele sunt simple: aer, libertate, mișcare și multă veselie. Așa că împreună cu învățătoarele lor, Gabriela Niță și Adriana Sorban, elevii claselor pregătitoare A și B au muncit, dar s-au și distrat, la ecologizarea zonei Poiana Angelescu. Adevăratul câștig este că toți au înteles că cel mai important este să păstrăm natura curată, dar să o și ajutăm din când în când. Cu toții sperăm ca săptămâna Eco Săcele inițiată de Asociația Sport Montan Săcele să devin o tradiție, dar micii iubitori de natură doresc să facă asta chiar și mai des.” Adrian Ber