Tabăra de Alergare Montană Marathon 7500 Tips & Tricks, a treia tabără de alergare organizată de noi, dar prima din acest an. De ce spun “dar”, pentru că anul trecut ne făcusem planul să organizăm prima tabară de alergare încă de prin aprilie, însă cum nu întotdeauna noi avem ultimul cuvânt, a trebuit să mai amânam acest lucru. Cum tot răul este spre bine, eu cred că mi-a prins bine această perioadă, deoarece mi-am readus aminte să apreciez ce am în jurul meu și mă bucur de tot ceea ce mă înconjoară. Revenirea este grea, dar atunci când voi reveni, voi fi mai puternic. Promit!
Să revenim la tabără. Ne-am întâlnit într-o seara de vineri, de Iulie, în inima Bucegilor, la Padina, la Cabana ANSMR (Centrul Național Salvamont), 17 participanți-alergători, 2 fotografi-alergatori, un maseur-alergător, un ajutor-alergător, doi organizatori-alergători și încă doi susținători. Declarație au semnat, baton home-made ei și-au luat, apoi un produs Sponser au ales și la prezentarea teoretică au mers.
Prezentarea teoretică a fost interactivă iar participanții s-au implicat de mai multe ori în discuție, ducând la niște concluzii mai ample. Astfel nici am realizat că ne-am întins cam mult în noapte și era timpul să ne culcăm, deoarece ne aștepta o zi plină de alergare și munte.
Trezirea la 7.30, mic-dejun la 8.00 iar la 9.00 am pornit în alergare ușoară preț de câteva sute de metri, apoi Florin a condus o încălzire demnă de facultatea de sport. Pană în platoul Peștera am mers împreună și la intrarea în traseul „Cimintirul Elefanților”, traseu ce duce spre Babele, am organizat un atelier, în care o parte din participanți au învățat, alții doar au repetat, alergarea la deal, mersul la deal, alergarea la vale, mersul cu bețe și diferitele moduri de abordare a acestor elemente tehnice.
Cu teoria învățată, am pornit la drum, în doua grupuri, spre Vârful Omu, urmând ca fiecare să pună în practică noțiunile explicate. Eu și Șerban am condus tura lungă, iar Bianca tura scurtă. Obârșia Ialomiței este o vale frumoasă și pitorească iar participanții s-au bucurat din plin de aceasta și în alergare, dar și admirând peisajele, Cascada Obârșiei și Mecetul Turcesc.
La Varful Omu ne-am mai întâlnit și cu alți prieteni/ alergători sau doar prieteni :). Unii au preferat să manânce ceva alții să se păstreze pentru a doua urcare. Din Vârful Omu, noi am pornit spre Cabana Mălaiești pe Drumul de Vară, iar tura scurtă a urmat direct Drumul Granicerilor, peste Vârful Doamnelor spre Șaua Bătrână, Strunga și în final Padina.
Drumul de Vară din Căldarea Mălăiești este superb de alergat, traseul nu foarte tehnic , constituit dintr-o înșiruire de serpentine, te lasă să admiri peisajele de neuitat.
În Căldarea Intermediară, la intersecția cu Brâna Caprelor, ne-am reamintit că suntem într-o tabără de alergare și au urmat câteva ateliere pentru dobândirea echilibrului și a curajului pe coborâre. Aceste i-au solicitat din plin pe participanți, dar la finalul acestora se putea observa cu ușurință progresul tehnic al acestora.
Cu bateriile reîncărcate, am pornit pe urmele turei scurte pe Drumul Grănicerilor. Refugiul din Șaua Bătrâna ne ademenea la un pui de somn, Dragoș ne-a povestit despre detoxifierea organismului, încă o poză pe Colții Țapului, coborârea din Șaua Strunga spre Padina cu ai săi câinii de la stâne, o repriză de strecing și care încotro la masă sau la duș.
După tura de 11 ore, 31 km și 2300 metri diferență de nivel, fiecare participant a beneficiat de masaj specific de relaxare, făcut de Florin Căpriță. Între timp ne-am uitat la câteva filmulețe marca silviubalan.ro, iar seara s-a încheiat cu Workshopul prezentat de Florin “ Prevenirea accidentărilor în Alergarea Montană”.
A urmat un somn profund iar în a treia zi, după o scurta alergare și o încălzire specifică alergării montane, a urmat mini-concursul taberei, în urma căruia toți participanții au fost câștigători.
Cum unii participanți se grabeau spre case, mai ales că unii au venit tocmai din Austria, am rămas mai puțini în tura de duminică. A fost o tură relaxantă, de revenire, pe Plaiul lui Păcală - Hotel Peștera, cu atmosferă prietenoasă și destinsă, ca în toată tabăra de altfel.
Din punctul meu de vedere a fost un eveniment reușit în care participanții au avut de învățat și s-a putut vedea progresul acestora în cadrul mini-concursului. În plus sunt sigur că toți participanți și-au încarcat bateriile pentru următoarele săptămâni, prin această rupere din cotidian, în care alte lucruri au devenit prioritațiile principale.
Mulțumesc participanților taberei, pentru că ne-ați dat ocazia să ne punem în practică ideile. Totuși mi s-a părut prea scurt timpul pentru toate activitățiile pe care am fi vrut să le organizăm. Și acum să o spun și în mod oficial, mă gândesc serios, ca taberele să înceapă de joi seara, cu posibilitatea să participi și de vineri. În plus mă gândesc și la organizarea unui cantonament de o săptămână. Voi ce părere aveți?
Despre această tabără mai puteți citi și impresiile lui Dinu Țurcanu și Robert Cadar, scrise pe blogurile personale și aș adăuga vorbele scrise de Oana Răuță pe pagina sa de facebook: " Am ajuns acasă și mă gândesc la cele 11 ore petrecute pe munte. Oare chiar sunt acasă sau am plecat de acasă? ? Sunt recunoscătoare pentru ce am învățat, văzut și cunoscut în acest sfârșit de săptămână. Recomand din toată inima"
În încheiere, vă invit la următoarele noastre evenimente, dar țin și să mulțumesc frumos celor care sunt alături de noi de fiecare dată: Fisheye.ro (site, grafică, foto), Sponser Sport Food România (produse energizante) , Livezile Dobrinoiu (sucul de mere) , Extremvideo.ro (Go Pro).
Numai bine!
Silviu