parallax background

Raport: Tabără de MTB pentru copii în Colinele Transilvaniei – ediția a 2-a

Raport: Circuit Colinele Transilvaniei pe bicicletă– ediția a 6-a
august 10, 2021
Raport: Tura Copiilor la Retezat SkyRace 2021
august 27, 2021
17

Perioada

2-7 August 2021

Participanți

38 de copii, 6 instructori și 2 voluntari

Vremea

Zile cu soare atât pe cer, cât și în suflete

           Copiilor le place mult să pledaleze și nouă la fel. Așa că am organizat și anul acesta o tabără în care accentul să fie pus pe bicicletă. Timp de șase zile am pedalat cât ne-au ținut picioarele prin Colinele Transilvaniei. Toți cei 38 de copii, 6 instructori și 2 voluntari am pornit entuziasmați spre Seliștat, satul care avea să ne găzduiască.

            Luni dimineață, după ce ne-am luat rămas bun de la părinți, am pornit din Brașov. Prima oprire a fost la Moara de apă de la Ohaba. Aici am aflat cum funcționa pe vremuri o moară veche și ce avanaje oferă în plus în comparație cu o moară modernă. Următoarea oprirea fost la Cetatea Făgărașului, pe care am admirat-o doar din exterior. După vizite am mâncat și ne-am continuat drumul spre Seliștat. Odată ajunsi aici, ne-am acomodat în camere și am început să jucăm diverse jocuri care să ne ajute să ne cunoaștem mai bine. Au urmat tot vizite și am fost pentru început la muzeul Luca. Aici am aflat cum arăta pe vremuri viața în mediul rural. Apoi am vizitat biserica fortificată din sat. Aici Silviu ne-a povestit cum era ordinea în biserică și ce obiceiuri respectau sași transilvăneni. După atâta efort și atâtea vizite, ne-am întors la cazare pentru masa de seară și un somn bine meritat.

             Marți am scos bicicletele la aer. Am început cu diverse exerciții tehnice. Acestea ne-au ajutat să ne perfectionăm mersul cu bicicleta. Atunci când am fost pregătiți am organizat chiar si un concurs pe echipe. Concursul avea trei segmente: urcare, coborâre și tehnică. Fiecare echipă a ales ce membru parcurge fiecare etapă. Timpul final a fost cel cumulat al tuturor membrilor din echipă. La prânz am avut o activitate care a avut scopul de a ne ajuta să fim mai atenți la cei din jur. După atâta efort, ne-am relaxat cu o plimbare pe dealuri în căruțe și am privit apusul. Cine a mai avut energie a încheiat ziua cu sărituri la trambulină și un joc de fotbal. După aceste activități, am mers la culcare.

            Miercuri am pornit hotărâți să ajungem până în centrul țări pe bicicletă. Totuși căldura și cele 7 pene ne-au pus bețe în roate, așa că nu am reușit să ajungem chiar toți la destinație. Dar indiferent de numărul kilometrilor parcurși, toți copiii și-au depășit astăzi limitele pe bicicletă. Legenda spune că acei copii care au ajuns până în centrul țării au fost atât de însetați încât au terminat rezervele de apă ale întregului sat. După ce soarele a apus, am avut parte de un foc de tabără. Am cântat la chitară și ne-am bucurat de căldura focului. Și de data aceasta am avut parte de clasica luptă pentru ultimele bezele. Tot genoflexiuni am avut si anul acesta în program. Doar primele 3 poziții urmând să primească bezele și premiul cel mare a constat într-o înghețată. Recordul precedent a fost doborât, iar Paul câștigătorul concursului a trecut de 1000 de genoflexiuni fără oprire.

            Joi dimineață am pornit în drumeție. Pe traseu am avut un concurs de sărit peste obstacole, pe care l-am jucat tot sub formă de ștafetă a câte trei persoane. Apoi la umbra păduri ne-am juat multe alte jocuri distractive. Unii dintre noi am văzut chiar și o căprioară sărind prin pădure. În a doua parte a zile am pornit cu bicicletele spre satul Bărcuț. Pe drum a avut loc celebra luptă pentru pepene. Toți copii au avut misiuni de rezolvat pentru felii bonus de pepene. Odată ajungi în Bărcuț am asistat la un atelier de experimente fizice și chimice și apoi la un atelier de reciclare, unde ne-am confecționat singuri câte un breloc. După întoarcere am asistat la seara de talente, unde cei mici ne-au suprins cu abilitățile lor secrete.

           Vineri am pornit cu bicicletele spre Satul Movile. Am aflat poveste celor 99 de movile de pe câmp și chiar ne-am urcat cu bicicleta pe o movilă. La cererea copiilor am făcut și o pauză specială pentru jocul:  ,, Țară, țară, vrem ostași  ’’ . După-amiază am făcut un curs de orientare. Apoi am organizat chiar și un concurs de orientare, primele trei echipe primind o porție în plus de desert. După cină am avut parte de festivitatea de premiere. Tot aici au fost premiați și câștigători de la seara de talente. Seara s-a încheiat cu o petrecere mult așteptată de toți.

            Sâmbătă a fost ultima zi a taberei. Chiar dacă toți copiii s-au trezit cu zâmbetul pe față, în suflet mulți sunt triști că aventura lor se apropie de sfârșit . După ce ne-am pregătit bagajele și am luat micul dejun, ne-am îmbarcat în microbuze și am plecat spre Racoș. Din Racoș am pornit în drumeție. Prima oprire a fost la Coloanele de Bazalt. Aici Șerban le-a răspuns copiilor la toate întrebările legate de geologie și de locul în care ne aflam. Cei mici au aflat că magma fierbinte a modelat formațiunile de bazalt din fața noastră. Ne-am continuat drumul spre Lacul de Smarald, care părea să aibe chiar și niște mici valuri, cauzate de vânt. Aici am aflat povestea escavatorului rămas pe vecie pe fundul lacului. Ultima oprirea a fost la Vulcanul Stins, unde am putut observa chiar si un platou de filmare. Locul ne-a dus cu gândul la Vestul Sălbatic. De aici ne-am întos la microbuze și ne-am reluat drumul spre Brașov. Copiii și-au revăzut părinții, au plecat spre casele lor și au început să povestească peripețiile din această săptămână.

           Am avut parte de o săptămână minunată. Chiar extraordinară, putem spune. Suntem siguri că așa va fi și următoarea tabără, care este și ultima pentru copii din această vară. Incă mai avem locuri libere in Tabăra de copii din Mădăraș din perioada 15-21 August 2021! Ne vedem acolo!

<

Comments are closed.

Toate evenimentele