parallax background

Raport: Tabără de vară pentru copii 2021

Raport: Circuit: Transalpina și Oltenia de sub munte pe bicicletă – ediția a 5-a
iunie 18, 2021
Raport: Atelier de alpinism și escaladă la stâncă în Țara Branului
iulie 14, 2021
16

Perioada

27 iunie- 2 iulie 2021

Participanți

33 de copii voioși

Vremea

Cinci zile cu soare și o zi cu ploaie

Tabăra de copii de la Mădăraș- Harghita s-a apropiat cu pași repezi iar atât emoțiile copiilor cât și ale părinților au început sa crească.

Și iată-ne duminică dimineața adunați cu toții, noi, echipa de organizare împreună cu copii și părinții care cu greu s-au despărțit de cei mici. Ne-am îmbarcat în cele doua microbuze și apoi am pornit spre principala atracție a zilei și anume Cheile Varghișului. Grupați în două echipe pe autocare am început sa facem câteva jocuri de cunoaștere și am acompaniat întreg drumul cu cântecele. Ajunși plini de energie la baza cheilor am învăț cum să ne comportăm și să traversăm în siguranță peste poduri înguste și poteci la buza râului. Am vizitat Peștera Șura Cailor și Peștera Liliecilor unde cei mai norocoși au observat și câțiva lilieci. Seara la ora 19 am ajuns la Cabana Mădăraș unde urma să dormim următoarele nopți.
Luni am pornit în drumetie pe cel mai înalt vârf din Harghita și anume Vârful Mădăraș. De acolo am putut vedea și admira crestele învecinate. Am luat o pauză după plecarea de pe vârf, în care am ascultat natura pentru câteva minute și am testat câți copii pot întra într-un refugiu. Răspunsul fiind toți. Am luat prânzul la cabană. După-amiază am mers cu bicicletele pe un mini-circuit unde am învață cum să coborâm în siguranță pante, să ocolim jaloane și să sărim peste obstacole. Seara s-a încheiat cu un foc de tabără binemeritat și gustoasele bezele.
Marți ne-am trezit cu înviorarea făcută de Mihai care ne-a îmbujorat obrăjiorii și nu avea cum continuarea zilei să nu fie plină de activități plăcute. Imediat după micul dejun ne-am luat bicicletele și am pornit în ușoară urcare pe traseu spre cascadă unde am învățat cum sa mergem în siguranță, ca grup pe biciclete atât la urcare cât și la coborâre. Prima oprire a fost la Cascada Sugo. Am coborât la baza acesteia fără biciclete și am putut admira întreaga măreție oferită de mama-natură prin creația sa. Tot pe traseul ne-am intersectat și cu o turmă de oi unde câțiva mielușei ne-au salutat pe glasul lor urându-ne "Bun venit!". Traseul de bicicletă l-am încheiat în coborare până la cabană unde am luat masa de prânz. După-amiază am mers în poienița prin care am trecut cu o zi înainte spre vârf și am jucat un joc de x și 0 cu jaloane, unde toți copii au fost foarte competitivi. Scorul a fost foarte strâns cu rezultatul de 10-9 pentru echipa " Două roți". Am mai păstrat energie suficientă și pentru un meci scurt de fotbal care ne-a plăcut. În continuare am încheiat ziua într-o notă energică spunând fiecare ceea ce i-a plăcut cel mai mult dintre activitățile din ziua respectivă. Mihai cu exercițiile de înviorare reușind sa fie pe placul tuturor copiilor.
Miercuri a fost despre cățărat și seara de talente. Am pornit într-o mică drumeție până la traseul de via-ferrata unde nouă dintre copii au reușit să cațere până în topul traseului. Am reușit să ne depășim limitele și să ”furăm” pentru câteva secunde belvederea oferită de peretele de stâncă. O dată ce au reușit toți copii sa se cațere ne-am întors cu toții spre cabană unde ne aștepta mâncarea de prânz. După ce am mâncat a început pregatirea pentru seara de talente. Toți participanți și-au pregătit un număr artistic sau de divertisment unde imaginația a avut rolul principal. De la piese de teatru, prezentare de reclame, interpretarea cântecelor la chitară/ vioară sau momente de divertisment au reprezentat energia serii.
În dimineața de joi a plouat, însă atunci când ne-am trezit în jurul orei 7:15, ploaia s-a și oprit. Am mers să facem învioararea iar imediat după micul dejun am pornit echipați în drumetie pentru a ajunge la Vârful Racoș. O parte dintre copii au preferat sa rămână la joacă în poienița din apropierea vârfului odată ce ceilalți au continuat drumul împreună cu Silviu și Șerban. Soarele și-a făcut apariția și ne-am distrat copios învățând să avem încredere, să fim cooperanți și să îmbunătățim relația de prietenie cu cei din jur.
Au sosit și cei care au atins varful apoi am mers spre a lua prânzul. După-amiază am făcut împreună traseul de orientare unde cele mai rapide echipe au terminat în aproximativ 35 de minute de atins cele 12 posturi. Am aflat astfel toți ca "Niciunul dintre noi nu poate face singur câte putem face toți împreună!". Traseul a implicat atenția fiecărui membru al echipei care avea un rol important, astfel încât aceasta sa funcționeze ca un întreg. Seara a venit cu spirit de sărbătoare pentru toți participanți la seara de talente, care au fost premiați cu tricouri, buff-uri și magneți. Apoi am început petrecerea de final de tabără unde am dansat și noi organizatorii atrași de energia copiilor care părea fără sfârșit. Seara s-a încheiat minunat.
Vineri ne-am permis să dormim un pic mai mult și să ne trezim la 8. Apoi, după ce am mâncat am mers spre Rezervația de animale sălbatice de lângă satul Izvoare. Am putut observa de la câțiva metri un exemplar de ciută și mai în depărtare un cerb, care după câteva secunde s-a și făcut nevăzut. Căpritele Muflon au fost vedetele rezervației deoarece au fost prietenoase și obișnuite cu prezența noastră. Un deliciu pe drumul de întoarcere au fost si fragii găsiți în timpul uneia dintre pauze, pe care unii dintre copii i-au gustat pentru prima oară.
Cu emoții și dorința de o nouă tabară mai lungă am ajuns în parcarea de la Decathlon unde copii și-au revăzut părinții și s-au întors spre case cu multe povesti de transmis.
Multumesc personal pentru întreaga atmosferă creată în tabără, care a fost plăcută și energizantă!
Mulțumim părinților pentru încrederea acordată copiilor, de a-i trimite în tabără și nu în ultimul rand echipei de organizare din care fac parte și care și-a dat toată silința în folosul învățării, de lucruri bune, a celor mici.


Semnat,

Buse Victor Stefan

<

Comments are closed.

Toate evenimentele