parallax background

Raport: Tura Copiilor la Retezat SkyRace 2019

Povestea circuitului Din Deltă la Mare pe bicicletă 2019
iunie 4, 2019
Povestea din Tabăra de vară pentru copii 2019
noiembrie 11, 2019
Raport: Tura Copiilor la Retezat SkyRace 2019

Data: 15 Iunie 2019

Locație: Cheile Buții, Retezatul Mic

Participanți: 35 copii

Echipa: Bianca, Carmen, Mihai și Levi.

Fotografii: Alex Stoleru, Ovidiu Miță.


Totul a început de vineri după-amiază când am avut primul contact cu părinții și copii cu care urma să ne petrecem o zi întreagă de activități pe munte.
Înscrierile au fost atât online cât și la fața locului, așadar sâmbătă dimineață, cu jumătate de oră înainte de startul curselor lungi grupul nostru se întâlnește cu gașca celor mai aventurieri copii, cu toții plini de entuziasm și dornici să pornim la drum pe potecile din Munții Retezat.

După ce am încurajat concurenții (printre care erau și mămici și tătici de-ai noștri), am pornit și noi în drumeția care avea să ne ducă în Poiană Fânețelor.
Pe traseu ne-am cunoscut mai bine prin jocuri de socializare și jocuri de echipă și tot odată ne-am îmbogățit bagajul de informații legate de mediul înconjurător, munte, natură, faună și floră specifică zonei prin discuții pe echipe. Astfel Sărmăluțele, Ceata lui Freddy, Echipa Lupilor și Ursuleții Fericiți  și-au exersat cultura generală cu întrebări legate de pădure și ce fel de copaci întâlnim, de cum ne orientam în pădure, ce animale putem găsi și cum ne comportăm în diferite situații pe munte.

Ajunși în poieniță am încurajat participanții de la cursa scurtă care veneau pe traseu și după câteva jocuri atent alese a urmat mult doritul picnic.
Ne-am saturat cu pizza, sandwich-uri și fructe, ne-am împărțiți pe echipe și am început cele mai faine ateliere: orientarea cu busola ținută de Bianca, cursul de prim ajutor pe munte ținut de Carmen și cel mai așteptat moment de câtre cei mici: tiroliana ținută de Levi și Mihai. O parte din noi am continuat să încurajăm participanții de la toate cursele care nu întârziau sa apară.
 
La orientare copii s-au împărțit pe echipe și au concurat unii cu ceilalti, încercând sa găsească într-un timp cât mai scurt piesele de puzzle și sa le monteze la loc și asta au făcut cu busolă și cunoștințele pe care le aveau de la Bianca.
La cursul de prim ajutor am studiat o trusa de prim ajutor și am înțeles la ce folosește fiecare lucru, am exersat pe rand poziția de siguranță în diferite situații date de Carmen, am aflat când apelăm numărul de urgență și ce informații trebuie sa dam mai departe dar și ce este și ce face "Salvamontul".
Tiroliana a fost partea relaxantă și cea mai dorită din activitățile noastre de peste zi.

Punctul culminant a fost atunci când cerul s-a acoperit de cei mai negrii nori văzuți vreodată. Așa că distracția ne-a fost întreruptă de o ploaie cu grindină mare cât o nucă. Acesta a fost un prilej bun pentru a vedea cum acționăm într-o astfel de situație pe munte și am înțeles prin propria experienta cât de schimbătoare poate fi vremea la munte. Copii s-au ajutat unii pe alții așadar am ajuns cu toții la linia de finish sănățoși și voioși, cu povești și prieteni noi.
 
Carmen

Comments are closed.

Toate evenimentele