Schi TELEMARK
În principal ne adresăm iubitorilor de munte care asociază schiul cu efortul fizic la care au disponibilitate și condiție fizică bună. Putem crește împreună și în condiție fizică generală și în abilități de coordonare și echilibru.
Istorie
În Europa, cam în aceeași perioadă de timp cu vânătorii din Mongolia, vânătorii scandinavi ai ținuturilor înzăpezite au început să folosească schiurile, în anii 1700. Recent in Norvegia s a descoperit un schiu intact cu legatura, mai vechi de 1300 de ani.
Pielea de ren era folosită ca și acum la deplasare.
- Vânătorii foloseau o suliță lunga de 2 - 2.5m cu vârf metalic. Stilul Lurking Telemark cu acest băț de este din ce în ce mai popular din nou, în tarile cu tradiție din vestul Europei.
- Schiul în stil telemark cu bete a început în a doua jumătate a secolului 19 - Cel mai vechi muzeu al schiului se afla în Telemark , un județ în Norvegia, cu capitala la Skien, de unde și numele : ski, ce a devenit și verb, a schia.
- Sondre Norheim 1825-1897 a fost un schior norvegian , pionier al schiului modern. Este considerat a fi tatăl telemarkului.
- Nostalgici din toată Europa încearcă să organizeze și să revigoreze această ramură , mult mai solicitantă fizic decât varianta alpină. Festivalurile telemark din Austria și Italia sunt adevărate sărbători.
Diferențe esențiale ale virajului
De la distanță, “virajul telemark”, făcut pe legăturile de tură sau pe cele “telemark”, nu prea poate fi deosebit de către cei care nu au făcut îndeaproape cunoștință cu echipamentul telemark.
De aceea foarte mulți din cei care au încercat acest viraj pe echipament pe tură au fost dezamăgiți că nu pot controla acel schi din deal și au renunțat la idee apoi.
Explicația e simplă: fandarea însoțită de încărcarea progresivă a schiului din deal, nu poate fi realizată, când acea pivotare se produce în fața degetelor, cu talpa rigidă. Tensionarea bocancului telemark prin articulația-burduf, moale, se face prin legătura de telemark.
PACHETE
Ore private
Pachet 1 la 1
Pachetul include:
- Echiparea cu bocanci telemark și schiuri cu legături model 75mm
- 2 ore de predare , în care este inclus și timpul petrecut la instalațiile de transport pe cablu
- Informații și concluzii la sfârșitul ședinței
În total 2.5 ore. Folosirea echipamentului se rezuma exclusiv în timpul petrecut cu instructor , care va prelua echipamentul la sfârșitul ședinței. Costul pachetului include și cartela instructorului.
Pachetul nu include:
- Cartela ski-pass a clientului pentru instalații.
Urcare ziua
Urcare Postăvaru ziua
Urcat “pe foci” masivul Postăvarul , în condiții de zi , cu familiarizarea echipamentului de telemark și pe deal , exclus nivel inițiere.
Include : urcarea pe piei de foca pină la 1600m , Cabana Postăvarul pentru schimbat “first layer” ul și/sau continuarea pînă în Șaua Kanzel, dacă vremea permite , pentru a găși o zona-atelier pentru perfecționarea unui element tehnic și apoi coborârea , concluzii .
Durata 3 ore .
Urcare noaptea
Urcare Postăvaru seara
Urcat “pe foci” în Masivul Postăvarul seara, în limita orei impuse de administrația pârtiilor, ora 22 . Dimineața , la răsărit : "Morning Glory" , Seara , la apus : "Golden Hour".
Pachetul include:
Urcarea pe schiuri telemark cu piei de focă pînă la 1600m , Cabana Postăvarul pentru schimbat “first layer” ul , discuții tehnice despre particularitățile și avantajele folosirii echipamentului de telemark în schiul de tură "side resort" si "back-country" și apoi coborârea , numai pe Drumul Roșu, concluzii.
Durata 2.5-3 ore în funcție de condițiile atmosferice și ora de începere.
Asemănări și deosebiri între schi de tură si schiul telemark
Asemănări :
- Abilitatea de a urca versanți acoperiți de zăpadă cu “piei de focă”
- Independența față de mijloacele de transport pe cablu
- Libertate absolută de a alege o linie de coborâre pe măsura cunoștințelor în schi și studiul zăpezii
- Folosirea pieilor de focă pentru urcat este identică
- Tot ce poți face pe schiul de tură poți face și pe echipament de telemark, inclusiv virajul paralel, “alpin”. Deși călcâiele nu au prindere, permit realizarea ocolirii în zonele unde spațiul este restrâns sau condițiile de zăpadă obligă la un viraj mai precis.
Deosebiri:
- Prinderea bocancului se face numai în partea din față, blocat. Partea din spate este mobilă și nu se poate fixa .
- Folosirea înălțătorului la urcare este opțională, pentru că bocancul este în permanență în contact cu schiul pe distanța dintre vârful bocancului și pernița labei piciorului, la fel ca la urcarea pe munte pe bocanci
- Bocancul are în zona din spatele degetelor până în clapa de prindere de jos, un burduf - articulație care permite să transmită progresiv presiunea spre vârful schiului - Datorită formei speciale , conducerea schiului spre deal este mai ușoară
- Forma bocancului și extensia suplimentară pe varianta “walk” , permite realizarea unui pas mai mare , căci se schimbă orientarea unghiului bocancului dinspre înainte , înspre înapoi , astfel pe pârtii cu inclinație mai mică , lungimea pasului este mai mare
- Frecvența pașilor poate crește de la posibilitatea bocancului de a sta flexat , adică cu presiune “pe gambă” fară a mai folosi înălțătorul
- Nu în ultimul rând , liniștea. Datorită faptului că nu atingem cu călcâiul legătura, nu se aude acel țăcănit constant al bocancului pe înălțător.
De ce să încerci schiul telemark?
-Echipamentul este confortabil. Strângerea bocancului are șanse mai mari să fie mai exactă și să dea mai puține conflicte cu un picior de formă "specială" , deoarece are șiret și este mult mai moale comparativ cu un bocanc de "alpin" sau "tură" .
-Abilitatea de a păstra obiceiurile urcării pe munte din sezonul uscat, cu călcâiul în aer la urcarea direct pe linia de pantă
-Urcarea în liniște și continuu. Schimbarea înălțătorului nu este necesară, decât pe pantă abruptă dacă dorim să ne odihnim cu laba piciorului în linie cu călcâiul ca pe o treaptă
- Condiție fizică și provocare suplimentară. Conducerea virajului , după mulți ani de schi “alpin” primește o nouă provocare, unde schiul din deal vă conduce virajul, fiind în spatele celui din vale. Nici cele 600-2000 fandări într o zi pe schiuri telemark cu ajutorul instalațiilor pe cablu nu se pot realiza mai bine de atât, în zăpadă .
- Întărirea musculaturii spatelui și picioarelor care asistă articulațiile cele mai lezate în schi, genunchii și spatele inferior. Din cauza că articulațiile vor fi asistate de mușchi mai puternici, solicitarea în viraj este mai blândă, virajele fiind mai mult derapate .
- Virajul tăiat carve distruge genunchii, telemarkul îi repara. Este ușor de înțeles de ce . Acea solicitare nenaturală a genunchilor , împinși stânga - dreapta la virajul carve , de obicei pe suprafețe “groomed”, preparate și tari , vă fi înlocuită de fandare , pe mușchi și o împingere în derapaj , de la nivelul șoldurilor în controlul acestuia . Cuvânt de ordine : Smooooooothh !